Δημόσια εικόνα

Μπορεί να αλλάξουμε κοινωνικό περιβάλλον κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια εντυπωσιακή αλλαγή της προσωπικότητας και η εμφάνιση ενός χαρακτήρα τελείως διαφορετικού. 
Κάθε περιβάλλον έχει τις δικές του απαιτήσεις και προσδοκίες από το άτομο που προσπαθεί να εκφραστεί και να επιτύχει τους στόχους και τις φιλοδοξίες του μέσα σε αυτό. 
Στις διάφορες πτυχές της ζωής στη δουλειά, στην οικογένεια, στον ομοιοπαθητικό!, πρέπει να πάρει κανείς μια στάση που τις περισσότερες φορές είναι διαφορετική. Μπορεί κάποιος στη δουλειά του να είναι πολύ δραστήριος, έξυπνος, ισχυρογνώμονας και πεισματάρης, ίσως και αδίστακτος, ενώ στην οικογένειά του να εκφράζει έναν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα ενός πράου, ήπιου συνεργάσιμου και ίσως αδύναμου ατόμου. Ποιος είναι τελικά ο χαρακτήρας αυτού του ανθρώπου; Έχει πραγματικά μια ατομικότητα, που εκφράζεται, ή μήπως είναι οι περιστάσεις αυτές που τον καθορίζουν; 
Στην ατομικότητα κάποιος λειτουργεί ανεμπόδιστα και ξεκάθαρα ανεξάρτητα από τις καταστάσεις. Για να συμβεί αυτό απαιτεί να έχει κάποιος συνείδηση του εαυτού του, της ατομικότητας, της ιδιαίτερης φύσης του και αυτό είναι μια διαδικασία διαφοροποίησης από το συλλογικό. 
Κάτι που δεν είναι εύκολο! Υπάρχει η ανάγκη αποδοχής και προσαρμογής στο περιβάλλον. Έτσι παρουσιάζει μια δημόσια εικόνα που δεν είναι πραγματική, αλλά ο ίδιος και οι άλλοι πιστεύουν πως είναι. Είναι ένας τρόπος να αποκτηθεί κάποια κοινωνική ταυτότητα που συγχρόνως αποτελεί την ιδανική εικόνα που προβάλλεται προς τα έξω. Σαν μια μάσκα που αντικαθιστά την ατομικότητα. 
Είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ του ατόμου και της κοινωνίας, όπου κάποιος έχει ένα όνομα, κατέχει ένα τίτλο, ασκεί ένα επάγγελμα, έχει ένα ρόλο. Η κοινωνία επιβραβεύει και ενθαρρύνει αυτόν τον συμβιβασμό. Έτσι κάποιος κερδίζει μια θέση στην κοινωνία, σεβασμό, δύναμη, χρήματα, κλπ. Χτυπητά παραδείγματα της δημιουργίας μιας εικονικής ατομικότητας μπορεί να δει κανείς στην πολιτική. Ένας «ισχυρός άνδρας» στη δημόσια σκηνή, είναι ένα βρέφος στην προσωπική του ζωή. Δεν υπάρχει ισορροπία. 
Ποιες προσπάθειες, ποιες δράσεις και αξίες θα επαναφέρουν τον παραμελημένο άνθρωπο…;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εξατομίκευση

Αυτισμός και Ομοιοπαθητική

Το Μητρικό Σύμπλεγμα